Nationalmuseet og billeder på Wikipedia

| 0 comments

 

Der findes i øjeblikket ca. 1350 billeder på Wikimedia Commons, som har relation til Nationalmuseet. Billederne er fordelt i 17 kategorier, hvoraf nogle af de fysiske besøgssteder udgør selvstændige kategorier.  Andre kategorier er særlige genstande og genstandstyper, fx ”Solvognen”, ”Altar pieces in Nationalmuseet” o.lign.

Billederne bliver meget hyppigt anvendt – og dermed meget ofte set. Billeder med relation til “organisationen Nationalmuseet” er anvendt på 75 wiki´er og disse har i gennem de seneste 3 måneder haft i alt 6.255.275 views fordelt på ca. 1350 sider.

”En wiki” udgøres typisk af et sprog, fx engelsk, tysk, dansk etc. Hertil kommer visninger på ”simple-wiki” som er engelsksproget, men redigeret så teksten er letlæst.

De wiki´er, som genererer flest views,  er (i rækkefølge) engelsk, spansk, portugisisk, dansk, russisk, tysk, fransk, italiensk og hollandsk. Navnlig de engelske og spanske sider har stor trafik.

Nogle af billederne er optaget i forbindelse med diverse ”Wikipedia-fotodage” på Nationalmuseet, Frilandsmuseet og Brede Værk samt indhøstet fra museets Flickr, fordi de fotos vi har licenseret CC-BY-SA kan anvendes på leksikonet.

Men der er også en del af billederne, hvor kvalitet/opløsning ikke er helt god. Selvom frivillige fotografer har gjort deres bedste, er ”genstande-bag-glas” et vanskeligt motiv. En del af fotografierne er desuden af ældre dato, og dermed i opløsninger, som er noget lavere end nutidens standarder.

Dette gælder eksempelvis billeder af Solvognen, der foreligger i to kvaliteter, hhv. og 430 x 290 og 700×485 px – billederne er begge fra 2004/2005. Alene i april vistes disse to billeder for 540.000 engelsksprogede brugere (hertil kommer naturligvis visninger på andre sprog).  Langt færre har set det professionelle – og teknisk meget bedre – foto af Solvognen på natmus.dk (ca. 350 visninger på dén ”solvognsside” som er mest synlig i Google).

Der er næppe tvivl om, hvor Solvognen – og flere andre genstande – bliver set mest.  Så et aktuelt projekt i nær fremtid vil være at identificere fotos som med fordel kan udskiftes med nyere (og i bedre opløsninger)  og dermed forbedre Wikipedia-opslagene.