Flickr Commons – Nationalmuseet er på!

| 0 comments

Maj 1945, ved Frue Plads i København.

Nationalmuseet er nu en del af Flickr Commons. Museet har haft en almindelig Flickr-konto siden 2008, og har lige siden ansøgt om at komme med på Commons. Nu er vi endelig kommet gennem nåleøjet og er kommet i selskab med Library of Congress, Smithsonian og mange andre store kulturarvsinstitutioner.

Flickr Commons har to formål:

  1. To increase access to publicly-held photography collections, and
  2. To provide a way for the general public to contribute information and knowledge. (Then watch what happens when they do!)

I første omgang har 104 fotos fundet vej til den nye konto og er markeret med ”No known copyright restrictions”. Det mest sete billede, som også indgik i præsentationen på Flickr bloggen, har allerede haft over 8.000 views samt flere kommentarer.

De 104 billeder spænder vidt i både tid og rum. Fra 1860´ernes Japan kommer en række smukke fotos af ”folkeliv”, hvoraf flere er håndkolorerede. Frihedsmuseets samlinger er repræsenteret med 29 fotos, som skildrer både hverdagsliv og modstandskamp under besættelsen – samt den overstrømmende glæde, der sendte folk på gaden i befrielsesdagene, maj 1945.

En række dokumentariske fotografier fra Afrika og de vestindiske øer viser scener fra dagligliv, danseoptrin og enkeltpersoner i forskellige situationer, bl.a. portrætfotos.

Monumenterne i Jelling, som er ét af Danmarks 3 kulturhistoriske lokaliteter på UNESCO´s World Heritage liste, udgør motivet på 20 af de udvalgte fotos.

Flickr Commons udgør, ligesom andre delingsvenlige sites, en god platform for at vise indhold, men også for at gøre det let tilgængeligt for interesserede brugere. Fotos på Flickr – både Commons og den ordinære site – er naturligvis synlige for det aktive fotocommunity, der findes der. Men de er også findbare for tjenester, der hjælper brugere til at finde fotografisk materiale, som har rettigheder, der gør videreudnyttelse mulig – fx CC-Search.

Projektet med at blive optaget på Commons, finde, udvælge samt beskrive/tagge de 104 fotografier er forestået af Nationalmuseets Social Media-ansvarlige, Linea Hansen, med bistand fra bl.a. arkivmedarbejdere og museumsinspektører.

Nationalmuseet på Flickr Commons
Nationalmuseet på Flickr