Nationalmuseet og Brede Værk skaber Wikipedia-artikler sammen med gymnasielever

| 0 comments

100 gymnasieelever fra Det Fri Gymnasium på Nørrebro og Ørestads Gymnasium har gennem workshops på Brede Værk i april, skrevet på 5 industrihistorisk relaterede artikelemner til Wikipedia. I stedet for at skabe en digital ressource til eleverne har tilgangen i stedet været at lade digital skabelse af viden indgå som et element i undervisningen.

Formålet med projektet har været at samarbejde med gymnasieskolen og undervise i industrialisering på en aktuel måde, samt at støtte gymnasieskolen i det digitale dannelsesprojekt, hvor eleverne skal arbejde med kildekritik, historisk metode, skriftlig dansk og formidling. Gennem workshops på Brede Værk, sparring med museumsinspektører, Wikipedia-konsulent og vejledning fra historie, – dansk og multimedielærere, opnåede eleverne flere færdigheder indenfor den meget ambitiøse målsætning.

Projektet er blevet til i nært samarbejde med Wikipedia, og med Ole Palnatoke Andersen som konsulent. Ole har været Nationalmuseets Wikipedian-in-residence og har derfor et grundigt kendskab til organisationen, herunder Brede Værk.

Under projektets afsluttende præsentation blev “færdige” artikler flyttet ud på “den rigtige” Wikipdia, men andre fortsat er i ”sandkassen” for projektet. Her kan almindelige såvel som særligt interesserede brugere redigeres i løbet af de kommende uger. Forhåbentlig kan også disse artikler en dag finde vej ud i virkeligheden.

Et delmål i projektet var at arbejde med den type viden, der kendetegner et leksikon, som alle kan skrive i og som stort set alle benytter, men som ikke er fagligt godkendt af nogen myndig instans én gang for alle.

Citatet, der bliver stående i Brede værks selvfølelse efter projektet er en af elevernes betroelse til sin dansklærer på vej hjem med lokaltoget ”Grisen”: ”Så lang tid har jeg aldrig før brugt på et forhistorisk sted”.

Links:
Om projektet på Ørestad Gymnasiums website:http://www.oerestadgym.dk/nyheder/elever-skriver-wikipedia-artikler
Eksempel på en færdig artikel: http://da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProjekt_Brede_V%C3%A6rk/Kvindearbejde http://da.wikipedia.org/wiki/Asyl_(institution)
Eksempel på en “sandkasse”-artikel http://da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProjekt_Brede_V%C3%A6rk/Madspand

Brede Værk (besøgsinformation o.lign.)
Nationalmuseets Wikipedian-in-residence om kulturarv og Wikipedia (YouTube video)